Protokoll* alapú professzionális kontinencia gondozás és inkontinencia ápolás

A protokoll itt olvasható.


Fekvőbetegként, inkontinenciával is lehet boldog életet élni. Hisszük, hogy a kijelentés igazságtartalmát a beteg maga is felismerheti a megfelelő mértékű edukáció és ápolás mellett. Ehhez természetesen szükség van a család és az ápolószemélyzet aktív bevonására is, hiszen az ő segítő közelségükkel válnak élhetővé az inkontinens mindennapok.

Az inkontinenciával élő ellátottak ápolásakor a szakmai irányelvet különösen betartva kell eljárnunk, mivel időskorban az inkontinenciához jellemzően egyéb betegségek is társulhatnak. A kor, genetikai hajlam vagy egyéb tényezők következtében kialakuló demencia tovább nehezíti a gondozottak ellátásának körülményeit, amit a páciens mozgásbeli akadályozottsága tovább súlyosbíthat. A fekvőbetegek hosszú távú ápolására berendezkedett intézményeknek érdemes megreformálni a berögzült ápolási szokásaikat és követni a szakmai protokollt annak érdekében, hogy ne csak a páciens élete legyen könnyebb és boldogabb, hanem az őt gondozó munkatársaké is. 

Jelentős különbséget eredményezhet, ha a hagyomány alapú ápolási modellt (melyben a család és az ápolt alkalmazkodik az intézmény szabályaihoz) felváltja a családbarát modell, melyben az intézmény alkalmazkodik a család szükségleteihez. Ilyen módon az ápolás helyszíne és körülményei otthonossá válnak, az ápolás maga szerető közösségben valósul meg. A fiatalabb generációval eltöltött idő mérhetetlen örömet okoz, egyrészt aktivitásra motiválja az ellátottat, másrészt segít a nagyszülői, dédszülői szerepek megőrzésében is. Szintén a szociális kapcsolatok fenntartásában segít a kert-terápia, melynek során fűszernövények közös ültetésére és nevelésére kerül sor az ellátottak bevonásával. A terápia során az ismeretek átadásán és a hagyományőrzésen túl az érzékszervek fejlesztése is kitűzött cél. Az ápolószemélyzet folyamatos oktatása elengedhetetlen a bentlakók hosszú távú kezelése során. Intézményen belül szükség van szakdolgozói továbbképzésre a demencia és a munka-magánélet témakörökben. Fontos, hogy az ápolószemélyzet egyensúlyt érezzen magánéletük és az ellátottak gondozása között, hiszen ha a gondozó sérül és frusztrálódik, attól előbb-utóbb a gondozott is szenvedni fog. Az ápolói képzés célja egyértelműen a stressz, a depresszió, a kimerültség és a kiégés elkerülése. 


higiéniai tudatosság fejlesztése is elkerülhetetlen inkontinenciával élők ápolása esetén – edukációval tehetünk a jobb életminőségért. 


Az értelmi fogyatékos gondozottak speciális, személyre szabott továbbképzések alkalmával kaphatnak higiénés ismereteket és életmódtanácsokat, betegségükre specializáltan. Ilyen esetekben létfontosságú, hogy az oktatás módszereiben, időtartamában és nyelvezetében alkalmazkodjon a célcsoporthoz. Az elméleti órákat gyakorlati órák követik, melyek során az inkontinencia esetében alkalmazandó eszközökön túl bemutatásra kerülnek a medencefenék erősítésére szolgáló gyakorlatok is (gátizomtorna).


Oktatási segédletként az ellátottak kézhez kapnak egy-egy kisokost is, amit akármikor fellapozhatnak, és amiben minden, a betegségükkel kapcsolatos hasznos tudnivaló szerepel.