Alternatívák kikapcsolódásra és feltöltődésre

Az inkontinenciával együtt élő, mozgásában korlátozott vagy ágyhoz kötött, intézetben lakó ellátottak számára rendkívüli jelentőségű, hogy a szükséges orvosi és higiéniai ellátás mellett úgy érezzék, teljes életet élnek. Nyilvánvalóan olyan körülményeket egyetlen intézmény sem tud biztosítani, amely minden ellátott egyéni igényeit kielégítené, ám érdemes törekedni erre. A sokszínű programlehetőségek nagy mértékben járulhatnak hozzá ahhoz, hogy az inkontinenciával élő bentlakó is úgy érezze, hasznosan telnek a napjai.

A sport rendkívül népszerű tevékenység lehet a szabadidő eltöltésére. Néhány speciális sporteszköz –felnőtt futóbicikli, felnőtt kerékpár, felnőtt tricikli, felnőtt roller, és megfelelő védőfelszerelés, például fogvédő, könyök- és térdvédő, láthatósági mellény – beszerzését követően a mozgás és a sebesség élményét élhetik át az ellátottak, képességeiknek megfelelően. A mozgás elősegíti a kognitív képességek fejlődését, ezért egyéb szabadtéri játékokat is érdemes beszerezni számukra. Ilyenek lehetnek a speciális hinta, a szabadtéri sakk, a lengőteke, vagy a bowling szett, ez utóbbiakat egyszerre többen is használhatják, közösségi élményt teremtve. Az udvaron, füves területen kiépített, akadálymentesített játszótérre gyerekjátszósarkot is jó ötlet kialakítani, így amikor látogatóba jön a család, a kisebbek sem unatkoznak majd az együtt töltött idő alatt.

Az otthon lakói számára biztosítani kell a mozgás örömét,  és ha már mozgás, akkor érdemes a kevésbé mozgékonyakra is gondolni, az ő igényeiket is szem előtt tartani. A gyógytorna, azaz az életkor fiziológiai adottságainak megfelelő mozgás fontos része az idősödő korosztály egészségmegőrzésének. Célja kettős: egyrészt szakszerű, orvos által előírt mozgásterápia nyújtása az intézményen belül, másrészt a prevenció megteremtése olyan lakók számára, akiknél még nem áll fenn az adott mozgásbeli probléma. A gyógytornaszoba beszerzendő eszközeinek kiválasztásakor alapvető fontosságú, hogy – mivel az időskorban több betegség is jelen lehet egyszerre – olyan terhelést kell biztosítani, amely egyik testi probléma szempontjából sem ellenjavallt. Az ellátottak egyéni kezelése modern eszközökkel a fizikoterápiás szobában történik, mely egy, a lakószobáktól elkülönítve található, külön mosdóval rendelkező helyiség.

Pihenéshez, nyugodt feltöltődéshez igazán jó ötlet lehet egy relaxációs szoba kialakítása is, ahol masszázságyon történő kezelések járulhatnak hozzá az ellazuláshoz és a stressz feloldásához. Nemcsak a bőr, az izmok, hanem a vérkeringés is felfrissülhet egy-egy kezelés alkalmával, mely az idegrendszerre is kiváló hatással lehet.

Ha rekreáció, akkor nem érdemes megfeledkezni az intézmény dolgozóiról sem, akiknek, az ellátottakhoz hasonlóan, ugyanúgy igényük van a minőségi kikapcsolódásra. Töltsenek együtt egy hosszú hétvégét csapatként, ahol regenerálódás és felüdülés közben szerezhetnek új ismereteket! Egy kétnapos kirándulás alkalmával az ápolók és az otthonban dolgozók olyan csapatépítő feladatokon vehetnek részt, mint a sárkányhajózás, főzőverseny, biciklitúra, színházlátogatás vagy az Aquafitnesz.

A nehezebben mozgó lakók mobilizálására olyan programlehetőségeket ajánlunk, melyek helyhez kötötten is megvalósíthatók. Ilyen egy fedett, kerti kiülő megépítése, mely amellett, hogy alkalmas kinti foglalkozásokra, a közösségi élet fontos helyszíne is lehet. Az ellátottak így több időt tölthetnek a friss levegőn.

Ha megoldott a kerti közösségi tér kialakítása, az számos eszközzel tovább fejleszthető. Ilyenek a szabadtéri kemence, a bográcsozóhely/grillezőhely és a kerti bútorok, melyek a közös kulináris élmények alapjai.