Gyógyulás, egy kicsit másképp

Az alternatív terápiák nemcsak a gyógyulásban hozhatnak látványos eredményeket, hanem az intézményi ellátottak mindennapjait is színesíthetik. Segítségükkel olyan többféle módszerrel ismerkedhetnek meg, amelyekkel testi és lelki egészségüket egyaránt fejleszthetik. Az orvosi vizsgálatok rutinjellegét törik meg az alternatív terápiák, melyek segítségével élményt csempészhetünk az inkontinenciával küzdő, aktív, mozgásában korlátozott vagy teljesen ágyhoz kötött ellátottak mindennapjaiba.

Egy alkotóműhely kialakítása a közös terek egyikében jó alternatív megoldás lehet a különféle művészetterápiás eszköszök segítségével. A műhelyben olyan, különféle művészeti ágak kipróbálása és rendszeres gyakorlása folyhat, mint például az agyagozás, a festés, vagy a modellezés. A közös alkotás erősíti a közösségbe tartozás érzését, az ellátottak az elkészült műveket ajándékba adhatják ünnepekkor a családtagoknak, de egy-egy jótékonysági rendezvény keretein belül akár el is árverezhetik.

A vizuális művészetek mellett a zene is jó hatással lehet az ágyhoz kötött vagy mozgásukban korlátozott bentlakókra. A handpan nevű hangszer meditatív, különösen nyugtató, az izmok lazítására alkalmas hangja más, zeneterápiás eszközökkel kiegészülve egyaránt segít az ellátottak megnyugtatásában és energizálásában.
Ahogyan a hidegebb évszakokban általában mi is kedvtelenebbek vagyunk, mint tavasszal és nyáron, úgy az intézmény helyhez kötött lakói is nehezen viselhetik a napfény hiányát az ősz beköszöntét követően.

fényterápia teljesen indokolt lehet ilyen esetekben is. A napfény hatására erősebb lesz a szervezet védekezőképessége, csökken a stresszhormon-szintje, valamint beáll a megfelelő A és D vitaminszintézis.

A stressz csökkentésére, a keringés fokozására és a méreganyagok kiválasztásának elősegítésére hasznos lehet még az aromaterápia is, melynek során illóolajok segítségével történik az alternatív gyógyterápia.


Kinti életük során sok lakónak – ha nem is napi, de rendszeres  kapcsolata volt a négylábú kedvencekkel. Az intézménybe költözés nem kell, hogy mindenáron azt jelentse, ennek vége. Az állatokkal történő terápia lényege, hogy a szellemi és testi leépülés legfőbb lelki okait, a magányt és a depressziót valamiképp csökkentse.

Az állatok közelsége, simogatása kedvező hatást gyakorol az ellátottakra, és amellett, hogy pozitív érzelmeket vált ki az ellátottakból, erősíti a társas viselkedésre való törekvést, lassítja a leépülési folyamatokat, kiszakítja az intézményi lakókat a megszokott környezetükből. Kutyák és nyulak mellett lovak is alkalmazhatók a terápiában. Az első két állat esetében a társas kapcsolat, a ragaszkodás és a puha bunda simogatása lehet gyógyító hatású, a lovak esetében pedig a lovaglás pozitív hatásai kerülnek előtérbe a rehabilitáció során, a szabadidő hasznos eltöltése, a kondíció megőrzése és növelése mellett.