A gyógyító, éltető víz – terápiás és kikapcsolódási lehetőségek gondozóknak és bentlakóknak

Az állandó folyadékpótlás és szükséges higiéniai feltételek megteremtése minden esetben fontos. Ez azokra az ellátottakra is igaz, akik arra kényszerülnek, hogy mozgáskorlátozottságuk miatt a nap nagy részét az ágyukban töltsék. De beszéljünk a vízről most egy kicsit más szemszögből!

Az egészséges emberek esetében a víz legtöbbször a nyarat és a kikapcsolódást jelenti. Legyen szó nyári vakációról vagy téli wellnesshétvégéről, az ilyen üdülésekben közös, hogy onnan feltöltődve és kipihenten érkezik haza az odalátogató.

Ahogyan mindenkinek, úgy az intézetben dolgozó orvosok, ápolók és ellátottak számára is jár a szabadság. Igazi felüdülést jelenthet egy-egy mininyaralás, ami biztosítja a kiegyensúlyozottsághoz és a feltöltődéshez szükséges feltételeket.

A magyarországi utazások, kirándulások tökéletes helyszíne lehet pl. Lillafüred, a Gyulai várfürdő vagy a barlangfürdő Miskolctapolcán. Az intézményi alkalmazottak számára biztosított wellnessprogram hozzájárulhat ahhoz is, hogy a munkafeltételek megfeleljenek a modern kor igényeinek.

Ha nem áll elég idő rendelkezésre ezekre a programokra, akkor a környék adta lehetőségeket figyelembe véve az intézményi dolgozók fürdőbelépőt is kaphatnak, melyet akár a munkatársakkal közösen vagy egyedül is felhasználhatnak, és ezáltal igénybe vehetik az adott gyógyfürdő vagy wellnesscentrum által kínált szolgáltatásokat.

A  lelki egészség mellett a testi is egyaránt fontos, így az is kikapcsolódás lehet, ha egy gyógytornász csoportos gerinctornát tart a dolgozóknak.

Az intézeti lakók részére is érdemes biztosítani olyan lehetőségeket, melyekkel tovább színesíthető az ittlétük. Egy kádlift beszerzése könnyebbé teszi a fürdetést mind a mozgásában korlátozott ellátott, mind az ápoló számára.

A mozgásukban korlátozott, de tartalmas programra nyitott bentlakók például egy bükkfürdői wellnesskirándulás alkalmával különféle vízterápiás kezeléseket próbálhatnak ki (pezsgőfürdő, vízsugár-masszázs, parafangó pakolás stb.), és gyógyfürdőzés közben még a gátizomtornát is gyakorolhatják a víz alatt. Az ilyen rekreációs élménynapok elsősorban az aktív, leginkább önellátó lakók részvételével zajlanak, akik egy tartalmas pihenés keretein belül tölthetnek el egy-egy napot az intézményi élettől eltávolodva, egy idősbarát szállodában.