Teljes értékű aktív pihenés − fogyatékkal élőknek

Aki fogyatékossággal él együtt, nap mint nap számtalan akadályba ütközik. Éppen ezért a legfontosabb tényező a fogyatékkal együtt élő hozzátartozó ápolása során, hogy biztosítsuk számára a teljes értékű élet megélésének lehetőségét. A következőkben felsorolt alternatívák kiváló kiindulási pontként szolgálhatnak, hogy megteremtsük a fogyatékkal élő gondozott számára a boldog hétköznapokat. Mert az intézetben élő maga is pozitívabban éli meg azt a terápiát vagy foglalkozást, ahol nem a hiányosságai kerülnek előtérbe.

Kezdjük az érzékszervek aktivizálásával! A bazális stimuláció multiszenzoros környezetben történik, ahol minden résztvevő a saját képességeinek megfelelően találja meg a számára kellemes ingereket. A terápia célja a szenzomotoros funkciók fejlesztése mellett az érzékelés és az észlelés aktiválása. A kezelés az anyaméhben szerzett tapasztalatokig nyúlik vissza olyan módon, hogy különböző anyagok, eszközök segítségével testi ingereket vált ki és így az összes érzékszervet stimulálja (tapintás, látás, hallás, egyensúly, ízek érzékelése, szaglás). Ennek a terápiának egyik fontos eszköze a Snoezelen szoba, mely egy védett, stresszmentes környezetet jelent, így a pszichés alapfunkciók fejlesztése közben a nyugalom, a védettség és a szeretet érzéseit élheti át a kezelés résztvevője. A szobában lehetnek színváltós fénycsövek, buborékhengerek, fénytechnikai vetítőberendezések, tapintófalak, tükröző és átlátszó anyagok de a vízágy vagy a babzsák fotel is a nyugalmat, illetve az érzékszervek stimulálást segíti elő. 

A digitalizáció nemcsak a mozgásában korlátozott, hanem a fogyatékkal élő intézményi intézményben élő ellátottak esetében is a segítségünkre van. Ilyenkor az elszigeteltség a legnagyobb ellenség, melyhez a hallási és látási fogyatékosság mellett a mozgás- és érzékszervi korlátozottság is hozzájárul. Ezekben az esetekben az önkifejezési és kapcsolattartási lehetőség szinte kizárólag a digitális eszközökben rejlik. A hangalapú google gépelés, a fotókkal történő kommunikáció, a szociális kapcsolatok fenntartása és kiépítése számukra a digitális világban sokkal könnyebben kivitelezhető. Ezért lenne nélkülözhetetlen a digitális eszközök biztosítása minden bentlakásos intézményben. 

A testmozgástól sem szabad elzárkózni. Olyan akadálymentesített és árnyékolókkal ellátott pihenő- és játszóparkokra van szükség, ahol mindenki megtalálja a számára teljesíthető mozgásformát, amely aztán fontos szerepet játszik a kedvező élettani funkciók kialakulásában. 

Az akadálymentesített felnőttjátszótér kialakítását gondosan kell megtervezni, az ellátottak fogyatékosságának mértékét figyelembe véve. Ha megvan a pihenőpark végleges helye, a biztonságos lépcsők és feljárók kialakítását, valamint a parkosítást követően fontos, hogy elhelyezzünk rönkpadokat vagy asztalokat is, hiszen ezek kiváló helyszínei lehetnek a jövőbeli szabadtéri foglalkozásoknak. Ha ilyen vagy ehhez hasonló parkot tervezünk, érdemes kiépíteni a következő eszközöket is a felhőtlen szórakozás és a hasznos közösségi időtöltés érdekében: nagy csúszdák, fészekhinta és hintaágy, fajátékok, lengőteke, mászókák, mérleghinta. Fociznának a lakók? A talaj egyenetlenségeinek kijavítása, a pálya utcafronttól való leválasztása és a terület szükséges karbantartását követően ennek sincsen akadálya.

 

Végül két alternatív terápiát javaslunk, melyek szintén kedvező hatással lehetnek a fogyatékkal élők közérzetére. Köztudott, hogy a sóbányák levegője csökkenti a légzési nehézségeket. Sóbánya kevésbé, sószoba viszont igenis a rendelkezésünkre állhat egy bentlakásos intézményben is. A száraz sóterápiás kezelés során porlasztóval szétrobbantanak vegytiszta konyhasót, az ellátott ezt belélegzi 30-60 percen át, átmosva ezzel saját tüdejét. A só kiszárítja a tüdőben található felesleges folyadékot, csökkentheti a tüdő gyulladását és az allergének gyorsabb kiürülését. A színterápiával kiegészített sóterápia pedig a legzőtorna mellett relaxációra és zenés színterápiára is alkalmas lehet.

Az állatok segítségével végzett terápiák közül különösen a lovakkal végzett lehet jó hatással a fogyatékkal élők lelki egészségére, mert a lovaglás nemcsak a mozgásérzékelést javítja, hanem olyan kedvező pszichológiai és gyógypedagógiai hatásai is lehetnek, mint a figyelem, a gondoskodás, a motiváció és az életöröm pozitív irányú fejlődése.